martes, 1 de mayo de 2012

"Coa xestión de residuos está aberto un importante campo de I+D+i que ningún país deberá esquecer"

   Seguindo co fío da xestión de residuos, tanto urbanos como agro-gandeiros, entrevistamos a Xosé María Eloi Villada Legaspi, quen nos dá a súa opinión acerca do futuro da transformación dos residuos sólidos.

   Eloi Villada nace en Aldurfe - Riotorto (Lugo) no ano 1951, no seo dunha familia labrega. Estudou Enxeñeiria Agricola na EUITA de Lugo. Rematou os seus estudos en 1973 e, logo de diversos traballos en empresas privadas, aprobou as oposicións de técnico da Agencia de Desarrollo Ganadero no ano 1978. En  1984 foi transferido para a Consellería de Agricultura da Xunta de Galicia, desenvolvendo dende aquela o seu labor en diferentes organismos da devandita Consellería. Traballou sempre en temas relacionados coa produción de pastos e forraxes e a alimentación de ruminantes. Ten publicados articulos longos sobre estes temas en diversos medios e realizado númerosas conferencias e presentacións sobre produción forraxeira e animal en xornadas e congresos, tanto en Galicia coma noutros paises. Tamén ten traballado no asesoramento e implantación de medidas agro-ambientais (Galicia e Turquía). Na actualidade traballa no FOGGA.

   Entrevista:
   P. Existe en Galicia un problema sério cos residuos agro-gandeiros?.
  R.  Poderiase dicir que o problema ainda non é grave se o comparamos co que ocurre noutras comunidades españolas, pero ten tendencia a aumentar, alomenos a nivel local, naquelas áreas nas que se están a dar procesos de intensificación tanto agrícola e gandeira. Pódese pór como exemplo o espectacular incremento da produción de millo nas bisbarras leiteiras das provincias de Lugo e A Coruña, o cal implica un uso moito maior de herbicidas e praguicidas. Os residuos dos praguicidas, teoricamente, degrádanse e metabolizanse en produtos inertes e non perigosos, pero iso non é certo de todo e, ademais, cómpre ter en conta que “todo vai parar a algunha parte”. Un feito que demostra esta afirmación é o feito de que cada certo tempo estanse a prohibir praguicidas con principios activos, usados durante décadas e que se demostra que son inaceptables para o medio natural, pola sua perigosidade. Estudos cientificos realizados na finca Veiga da Proba de Brollón, demostran que é posible producir millo sen herbicidas en Galicia. Tamén as granxas ecolóxicas de leite, que cultivan millo, para incrementar a cantidade de almidón na alimentación das súas vacas, fano ser recurrir a praguicidas. Está bastante claro que é posible producir alomenos unha parte dos alimentos sen agredir ao medio ambiente, á vez que se xeran menos residuos sólidos.

   P. A produción animal de carne e leite está a crear problemas de acumulación de estercos e xurros que suponen unha ameaza para o medio ambiente, ou non?
   R. A resposta simple é SI. Pero a realidade é moito mais complexa e por tanto o SI cómpre matizalo. Os estercos son un residuo, pero ao memo tempo son o adubo orgánico considerado de maior calidade e básico na produción ecolóxica, algo semellante acontece cos xurros. Os adubos orgánicos raras veces foron um problema ambiental, mais ben ao contrario a base da reciclaxe e da fertilidade ambientalmente menos agresiva. Non houbo problema mentres as explotacións foron de pequeno ou mediano traballo, os problemas aparecen cando as explotacións gandeiras incrementan o seu tamaño e mesmo se fan xigantes como acontece en USA e outros paises, explotacións que acumulan enormes cantidades de dexecións animais de moi dificil xestión. Nós ainda non chegamos a ese problema no vacún, pero na produción industrial de porcos e aves con gran acumulación de animais, os problemas comezan a ser serios e o xurro das granxas buscanse campos onde botalo e grandes grupos p.e. COREN e outros, encárganlle a empresas especializadas a xestión dos xurros buscando lugares onde depositalos. A mellor solución soe ser a de recuperar terreos de monte para pastos e/ou cultivos e nos mesmos distribuír estes adubos orgánicos líquidos. A aplicación aos terreos con baixo ou medio nivel de fertilidade, en xeral non crea problemas e supón unha oportunidade, polo aforro en fertilizantes minerais, para os novos produtores, principalmente, de vacas de carne e secundariamente de outro tipo de animais. Existen exemplos interesantes en Ourense e sur de Lugo, de explotacións de recente instalación, por emprendedores, en montes comunais dominados por vexetación arbustiva de toxal, xesteira ou uceira, que na actualidade son praderías de calidade. Outra alternativa é o tratamento destes zurros en plantas de reciclado  (Sarreaus), practicamente descartadas polo seu elevado custe de funcionamento. A pesar de que as miñas palabras poidan ser tranquilizadoras, hai sinais alarmantes com son as proliferacións de algas en encoros como o das “cunchas”( Ourense) ou o do rio Umia (Caldas de Reis).

   P. Que se sabe sobre a produción de biogás? É unha alternativa?
   R. O biogás estivo  de moda nos anos 70, especialmente en China, pero na actualidade estase a reconsiderar o seu potencial e de feito as grandes explotacións están investindo ou alomenos estudiando as súas posibilidades de cara ao futuro. Eu creo que nas granxas leite cun elevado número de cabezas, as plantas de biogás poden ser viables, ainda que precisarían incorporar outros produtos, como residuos de industrias agro-alimentares, ou millo etc. Tratariase de queimar metano, pero o residuo continuaría presente, ainda que libre de patóxenos, malos olores, etc. Tamén tería que incorporarse ao solo coma un adubo orgánico. O que considero pouco viable é instalalos para granxas pequenas que precisen empregar o transporte do xurro en cisternas ata a planta de biogás. Outro problema sería o produto que se envia á rede. Electricidade ou gas, para isto último que sería o mais conveniente é preciso un gasoducto cercano.

   P. Que opinión che merece a utilización na agricultura dos lodos de depuradora?
   R.Decía o meu admirado André Voisin, un veterinario francés especialista en pradeiras, que “a fertilidade de Sicilia se tirara polas alcantarillas de Roma”. Hoxe a fertilidade de Arxentina, Uruguay, Brasil, USA, Europa..etc estase a tirar mais ca nunca polas alcantarillas de todo o mundo e no futuro verterase a fertilidade da fráxil África e do resto do mundo tropical. Por tanto parece que a humanidade ten un serio problema cos residuos urbanos. Hai que depuralos e é imposible almacenalos, neles hai fertilizantes valiosos, enfrontámonos a unha urxente escaseza de fósforo; os fosfatos naturais están prácticamente esgotados a nivel mundial (só quedan en Marrocos) e son imprescindibles para o futuro da agricultura. Por tanto creo que os residuos urbanos non quedará outra alternativa que usalos. O problema é que conteñen unha grande cantidade de contaminantes, como son os metais pesados e produtos químicos perigosos. É preciso controlalo, e serao ainda mais no futuro establecer medidas moi estritas de aplicación. Coido que está aberto un importante campo de I+D+i pra o futuro que ningún pais deberá esquecer.

   P. Que aconsellarías ler sobre estes temas?
  R. Hai muitas lecturas posibles, a maioría son publicacións científicas que non se atopan a nivel de divulgación e eu case non sabería por onde empezar, pero hai dous libros baratos, que se poden atopar en calquera libraría e moi utiles para mostrarnos cal é a situación da agro-industria no mundo e son: “El mundo según Monsanto” de Marie-Monique Robin e “Fast Food” de Eric Schneider.
  
  No seguinte enlace, déixovos un interesante documental sobre o libro que nos recomentaba Villada, "El mundo según Monsanto". Documental "El mundo según Monsanto"

8 comentarios:

  1. Realmente os gandeiros e, en xeral, os agricultores, ¿están concienciados que se necesita unha boa xestión dos residuos para non perxudicar o medio ambiente? Afirmas no final da resposta a primeira pregunta q é posibel producir unha parte dos alimentos sen perxudicar o medio ambiente, ¿realmente faise? ou, pola contra, utilízase produtos químicos nos cultivos para, por exemplo, diminuir o tempo de crecemento do cultivo?

    ResponderEliminar
  2. Na miña opinión, o sector agro-gandeiro aínda non está o suficientemente concienciado dos danos que provocan no medio ambiente os residuos, pero non só estes, senón tamén fertilizantes e pesticidas que, usados incorrectamente, poden provocar graves danos nas augas subterráneas. Aínda así, é certo que cada vez en maior medida se está a dar un auxe da agricultura ecolóxica, rescpetuosa co medio ambiente e que concede rendas máis xustas aos traballadores rurais. Pola miña parte, gustaríame dicir que este mal uso de residuos e fertilizantes débese, en gran parte, á ausencia de formación dos traballadores rurais, unha base que se debe cambiar se se quere chegar a lograr un rural máis sostible. Dende a Unión Europea déronse importantes pasos, como a concienciación ou a prohibición de usar algúns químicos, mais, tras unha observación simple do meu entorno, isto non tivo uns resultados óptimos. Os xurros séguense usando en épocas nas que non é aconsellado, e os fertilizantes químicos séguen a ser empregados de forma moitas veces incorrecta.

    ResponderEliminar
  3. Lo del biogás no es mala idea, cierto que fue una idea que se acabo olvidando, pero incorporar residuos industriales agro-alimentarios no sería un problema cuando se están almacenando/tirando. ¿Realmente no hay ninguna forma de aprobecharlo?, si hasta hace poco te daban subvenciones por cualquier cosa........

    ResponderEliminar
  4. Non sei exactamente se está subvencionado, pero o que si sei é que está volvendo haber algunha iniciativa. Como ben dicía Eloi, os residuos agrogandeiros non supoñen un problema cando as explotacións son familiares, pero cando estas se intensifican, o terreo non pode absorver tantos residus. Así, no Concello de Pol, en Lugo, unha cooperativa gandeira está a montar unha planta de biogás a partir de residuos das explotacións asociadas; a enerxía saínte irá ás explotacións que proporcionen o input. Como vedes, a innovación tamén chega ao rural co fin de permitir non acumular máis residuos dos que tradicionalmente si se podían absorver.

    ResponderEliminar
  5. A crecente utilización de abonos químicos está a xerar un verdadeiro problema para os ecosistemas existentes, tal e como o vemos os que vivimos no rural. O exemplo citado, que a min me toca de preto, como é o caso do encoro de Caldas pon de manifesto a aplicación de políticas ineficaces non levadas a cabo cun plantexamento científico. A construcción do encoro de Caldas de por si xa foi un erro, e a alga que está a rematar co osíxeno da auga pon en perigo todo o ecosistema da zona. Pretendéronse levar a cabo medidas para a súa erradicación, como a utilización de casca de eucalipto, con resultados nefastos e un gran custe para a administración.
    Polo tanto os agricultores teñen parte de culpa, fundamentalmente na agricultura intensiva donde máis se empregan pero xa desde as propias administracións son necesarias medidas cunha base científica que garanta o sostenemento do medio.
    A pesar de todo isto quédome cunha das conclusións do entrevistado, SI e posible a produción sen agredir o medio ambiente, tratemos de aplicalo entón...

    ResponderEliminar
  6. Evidentemente, as administracións teñen parte de culpa na mala xestión de residuos. Sen ir máis lonxe, en Galicia hai un gran número de depuradoras de augas que non funcionan, construídas tan só como froito dunha promesa electoral ou dalgunha subvención chegada ao concello. A agricultura intensiva está a causar problemas que desbordan o alcance da xestión dada ata agora aos recursos, pero por iso débense levar a cabo políticas que permitan producir ata onde o medio natural pode absorver eses residuos, ou ben levar a cabo a utilización deses residuos para outros fins, tal como é o caso de Agroamb ou doutras plantas que crean abonos ou biogás. De todas formas, aínda que cada vez sexa máis complicado producir sen danar o medio ambiente, debemos valorar por iso a agricultura ecolóxica, sostible e respectuosa, que pon en valor o natural por riba dos abonos químicos que permiten esa intensificación da produción.

    ResponderEliminar
  7. Unha entrevista interesantísima, Marta. Chamoume a atención o tema da xestión dos residuos urbanos. Descoñecía que se poidesen empregar para a agricultura. Continuamente búscanse campos nos que innovar,e semella que este pode ser un bo campo para facelo no futuro, xa que ademais dos posibles beneficios económicos tamén existe un beneficio mediambiental claro.

    ResponderEliminar
  8. Está claro que coa intensificación da agricultura e o consumo de masas a acumulación de residuos é un problema con moito futuro. Saber qué facer con eles semella ser un reto, porque os residuos están aí, e que non os vexamos non é sinónimo de que non existan. Quizais se precise unha viraxe na forma de producir, con enerxías máis limpas no caso dos residuos urbanos, e sen fertilizantes químicos no caso da agricultura, a fin de ter un medio ambiente máis sostible e reducir a carga de lixo que está presente no medio ambiente.

    ResponderEliminar